بازدید 285
تیم تولید محتوا 16 روز پیش
بدون دیدگاه

آموزش تکنیک‌های مصاحبه شغلی برای مدیران منابع انسانی

جذب و استخدام نیروی انسانی کارآمد از مهمترین وظایف مدیران منابع انسانی است. مدیران واحد HR در هر سازمانی باید بهترین شیوه‌ها را برای مصاحبه شغلی به کار گیرند تا مستعدترین نیروها را شناسایی و از آنان در سازمان استفاده کنند. به همین دلیل آموزش تکنیک‌های مصاحبه شغلی برای مدیران منابع انسانی یک ضرورت است که باید برنامه‌ریزی لازم را برای آن داشته باشند.

منظور از تکنیک‌های مصاحبه شغلی چیست؟

تکنیک‌های مصاحبه شغلی (Interviewing Techniques) به رویکردی سیستماتیک و ساختاریافته اشاره دارند که توسط کارفرمایان برای ارزیابی مناسب بودن کاندیداهای استخدام در یک موقعیت شغلی استفاده می‌شوند. این تکنیک‌ها شامل استفاده از سوالات، مشاهده و معیارهایی برای ارزیابی میزان مهارت، تجربه و ویژگی‌های شخصیتی یک داوطلب استخدام است.
هدف از آموزش تکنیک‌های مصاحبه شغلی برای مدیران منابع انسانی، کمک به تصمیم‌گیری آگاهانه آنان در مورد استخدام پرسنل جدید با استفاده از اطلاعات موجود است.

تکنیک‌های مصاحبه شغلی

چرا تکنیک‌های مصاحبه شغلی در فرایند استخدام مهم‌اند؟

تکنیک‌های مصاحبه در فرایند استخدام، ارزیابی جامعی از هر کاندیدای استخدام را ارائه می‌دهند. از طریق پرسش‌های ساختاریافته و سیستماتیک، کارفرمایان می‌توانند تناسب نامزد را برای یک موقعیت شغلی با توجه به مهارت‌ها، تجربه و ویژگی‌های شخصی تعیین کنند.
به‌طور کلی استفاده از تکنیک‌های مصاحبه موثر در فرایند استخدام به کارفرمایان کمک می‌کند تا تصمیمات استخدامی بهتری بگیرند که منجر به افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها و بهبود رضایت شغلی کارکنان شود.

کاهش هزینه‌های استخدام با آموزش تکنیک‌های مصاحبه شغلی برای مدیران منابع انسانی

طبق آخرین برآوردها هزینه استخدام هر فردی در یک موقعیت شغلی در حدود ۴۷۰۰ دلار است. اگرچه ممکن است این مبلغ در ایران کمتر باشد، اما باید این واقعیت را در نظر گرفت که از شروع فرایند ثبت آگهی استخدام در پلتفرم کاریابی جابینجا، دریافت رزومه، بررسی رزومه‌ها، دعوت به مصاحبه، تشکیل پرونده و در نهایت استخدام یک فرد، تمامی اعضای تیم منابع انسانی سازمان درگیر هستند.

این در حالی است که اگر مصاحبه شغلی به‌درستی انجام نشود و نیروی کار متناسب با نیاز سازمان انتخاب نشوند، تمامی هزینه‌های استخدام هدر می‌رود. از همین‌رو آموزش تکنیک‌های مصاحبه شغلی برای مدیران منابع انسانی باید در اولویت هر سازمانی باشد.

آشنایی با معیارهای کلیدی در مصاحبه‌های شغلی

انواع مصاحبه‌های استخدامی را می‌توان براساس معیارهای مختلفی طبقه‌بندی کرد:

  • براساس سطح رسمی بودن
  • نوع سوالات مصاحبه
  • حضوری، تلفنی یا آنلاین بودن مصاحبه شغلی
  • براساس تعداد مصاحبه‌کنندگان یا کاندیداهای استخدام
  • نوع آزمون یا ساختار ارزیابی در مصاحبه
  • مدت زمان مصاحبه
  • سبک پرسشگری مصاحبه‌کننده
  • نوع فعالیت‌های انجام شده در طول مصاحبه

در ادامه این مقاله به بررسی تکنیک‌های مصاحبه شغلی در سازمان‌ها براساس معیارهای کلیدی فوق می‌پردازیم.

تکنیک‌های مصاحبه شغلی

صفر تا صد آموزش تکنیک‌های مصاحبه شغلی برای مدیران منابع انسانی

اگر در واحد HR مشغول به فعالیت هستید برحسب شرایط باید از انواع مصاحبه‌های استخدامی یا ترکیب آن‌ها استفاده کنید:

مصاحبه سنتی یک به یک

این نوع از مصاحبه استخدام، رایج‌ترین شیوه است که در آن گفتگویی بین یک مصاحبه‌کننده و مصاحبه‌شونده اتفاق می‌افتد. به‌طور معمول مدیر منابع انسانی یا نمایندۀ واحد فنی به ارزیابی و بررسی سطح مهارت‌ها و تجارب افرادی می‌پردازد که می‌خواهد مسئولیتی را در سازمان برعهده گیرد.

مصاحبه گروهی

در این نوع مصاحبه ممکن است چندین مصاحبه‌کننده و چند نامزد استخدام حاضر باشند. فعالیت یا بحث گروهی که بین مصاحبه‌کنندگان و کاندیداهای استخدام شکل می‌گیرد، مهارت‌های ارتباطی و توانایی کار تیمی هر کاندیدا را نشان می‌دهد.

مصاحبه موردی

در این تکنیک مصاحبه شغلی یک سناریو یا مشکل فنی به داوطلب استخدام ارائه می‌شود و از وی خواسته می‌شود تا آن را بررسی کرده و با استفاده از مهارت‌های حل مسئله، تفکر انتقادی و مهارت‌های سخت (Hard skills) برای آن راه‌حل ارائه کند.

مصاحبه موقعیتی

در این تکنیک مصاحبه شغلی، از داوطلب خواسته می‌شود تا خود را در موقعیتی خاص در نظر بگیرد و نحوه برخوردش با آن شرایط را اعلام کند.

مصاحبه کاری

از کاندیدای استخدام خواسته می‌شود تا براساس شرایط واقعی در محیط کار و بر مبنای وظایف و مسئولیت‌هایی که دارد، کاری را در جلسه مصاحبه انجام داده و نتیجه آن را به نمایش بگذارد. مثلا یک کارشناس تولید محتوا، مقاله‌ سئو شده‌ای را درباره یک موضوع مشخص بنویسد و آن را به مصاحبه‌کنندگان ارائه دهد.

ارزیابی روان‌شناختی

برخی از سازمان‌ها از ارزیابی روان‌شناختی مانند آزمون‌های استعدادسنجی یا شخصیت‌شناسی به‌عنوان بخشی از تکنیک‌های مصاحبه شغلی برای ارزیابی ظرفیت متقاضیان استخدام استفاده می‌کنند.

مصاحبه تلفنی یا آنلاین

امروزه پلتفرم‌های کاریابی معتبری مانند جابینجا فرایند یافت نیروی انسانی مستعد را بسیار ساده کرده‌اند. مدیران منابع انسانی با برسی رزومه‌های دریافتی از جابینجا برای موقعیت‌های شغلی مختلف، می‌توانند با کارجویان مصاحبه تلفنی یا آنلاین برگزار کنند تا در صورت اطمینان از شرایط فرد، وی را برای مصاحبه حضوری دعوت کنند.

مصاحبه سرعتی

در این تکنیک مصاحبه شغلی، سوالات سریع و پشت سر هم از مصاحبه‌شونده پرسیده می‌شود تا قدرت فکر و تحمل فشار افراد بررسی شود. همچنین ممکن است کاندیدای استخدام در شرایط استرسی قرار گیرد تا نحوه برخورد او ارزیابی شود.

ارزیابی نمونه کارها

در آموزش تکنیک‌های مصاحبه شغلی برای مدیران منابع انسانی باید راهکارهایی برای ارزیابی نیروهای فنی مانند برنامه‌نویسان، طراحان گرافیک، عکاسان، کپی‌رایترها و… در نظر گرفته شود. ارزیابی نمونه کارها از تکنیک‌های جلسه مصاحبه برای استخدام افراد توانمند است.

مصاحبه ناهار یا شام

برگزاری جلسه مصاحبه همزمان با صرف صبحانه، ناهار یا شام، شیوه‌ای مناسب برای ارزیابی مهارت‌های اجتماعی، آداب معاشرت و نحوه برخورد متقاضی است.

باید توجه داشت که مصاحبه‌کنندگان از تکنیک‌های مصاحبه شغلی برحسب شرایط استفاده می‌کنند. آن‌ها حتی ممکن است در شرایطی چند تکنیک مختلف را به‌صورت ترکیبی با یکدیگر استفاده کنند.

سخن پایانی

آموزش تکنیک‌های مصاحبه شغلی برای مدیران منابع انسانی ضروری است، زیرا به آنان امکان شناسایی استعدادهای برتر را برای استخدام در سازمان می‌دهد. همیشه مدیران منابع انسانی با خلاقیت خود از روش‌های جدیدی در مصاحبه‌های استخدامی استفاده می‌کنند. کارشناسان واحد HR در هر سازمانی باید دنبال شناسایی تکنیک‌های جدید مصاحبه، جذب و استخدام و همچنین حفظ پرسنل باشند تا سازمان را پویا نگهدارند.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *