آشنایی با بهترین روشهای جذب و استخدام
سازمانها از روشهای مختلفی برای استخدام و جذب بهترین کارکنان استفاده میکنند. هر شغلی ویژگیهای مختص به خود را دارد و البته شرکتها نیز نیازهای متفاوتی دارند. کارفرمایان موفق، از بهترین روشهای جذب و استخدام برای در اختیار گرفتن نیروهای مستعد (تلنت) استفاده میکنند. در این مقاله قصد داریم به روشهای جذب سرمایههای انسانی اشاره کنیم که کمک زیادی به مدیران HR برای کاهش هزینههای استخدام میکند.
چرا باید به دنبال بهترین روشهای جذب و استخدام کارکنان باشیم؟
کسبوکارها باید برای حرکت به سمت اهداف و چشماندازهای تجاری، بهترین نیروهای انسانی را شناسایی و استخدام کنند. هیچ شیوۀ استخدامی نسبت به سایر روشها ارجحیت ندارد، اما آشنایی با روشهای استخدامی به مدیران HR برای اتخاذ استراتژیهای مختلف کمک میکند.
استخدام نیروی انسانی به شیوههای سنتی، به اندازه روشهای مدرن ارزش دارد. حتی برخی از کسبوکارهای پیشرو با راهاندازی مراکز آموزش، پرسنل فعلی را برای پذیرفتن موقعیتهای شغلی جدید در آینده آماده میسازند. استخدام داخلی (از درون سازمان) یا استخدام خارجی (برون سازمانی) هر دو راهکارهایی موثر برای یافتن کارمندانی مستعد برای انجام وظایف کلیدی هستند.
بهترین روشهای جذب و استخدام را باید با توجه به موقعیت شغلی، فرصت و زمان مورد نیاز برای استخدام، شرایط سازمان، بودجه لازم برای مصاحبهها و… انتخاب کرد.
معرفی بهترین روشهای جذب و استخدام
استخدامکنندگان یا مصاحبهکنندگان بهدرستی میدانند که باید بهترین گزینهها را استخدام کنند تا علاوهبر تکمیل موقعیتهای شغلی خالی، عملکرد و بهرهوری سازمانی بهبود یابد. ایجاد رقابت سالم در استخدام، شیوهای مناسب برای دستیابی به استخری از استعدادها است. در ادامه به معرفی ۱۰ مورد از مناسبترین روشهای جذب و استخدام میپردازیم:
۱. تبلیغات مستقیم
یکی از استراتژیهای موثر برای استخدام متقاضیان کار، تبلیغ فرصتهای شغلی در پلتفرمهای کاریابی مانند جابینجا یا شبکههای اجتماعی مانند لینکدین است. تبلیغات مستقیم کمک زیادی به شناسایی نیروهای مستعد و مرتبط با موقعیت شغلی مینماید. در این مرحله تنظیم یک آگهی استخدامی مناسب، نقش مهمی در یافتن نیروی مناسب برای کسبوکارها دارد.
۲. استخدام از طریق شبکههای اجتماعی
کسبوکارهایی که مخاطبان زیادی دارند از طریق شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، ایکس (توییتر سابق)، فیسبوک یا کانالهای تلگرامی به جذب نیروی انسانی میپردازند. قرار دادن فرم استخدام بر روی وبسایتهای پر بازدید در کسبوکارهای دیجیتال نیز یکی از بهترین روشهای جذب و استخدام است.
۳. ایجاد یک پایگاه داده از افراد مستعد برای استخدام
واحدهای منابع انسانی در کسبوکارهای پیشگام از مدتها قبل برنامهریزی لازم را برای جذب نیروهای مورد نیاز انجام میدهند. آنها از طریق منابع مختلف مانند دانشگاهها، مراکز رشد یا آکادمیهای مهارتآموزی، لیستی از نیروهای مستعد را جمعآوری میکنند تا در زمان استخدام، یک پایگاه داده کامل در اختیار داشته باشند. در این مرحله فقط نیاز است ایمیل یا پیامک اطلاعرسانی برای مخاطبان ارسال شود.
۴. ارجاع از طریق کارکنان فعلی
بسیاری از سازمانها از کارکنانی که عملکرد مناسبی دارند، میخواهند تا برای موقعیتهای شغلی خالی به معرفی دوستان توانمندشان بپردازند. ارجاع از طریق کارکنان یک امتیاز در کسبوکارهای معتبر محسوب میشود که موجب تقویت حس ارزشمندی در پرسنل سازمانی میشود. همچنین اساتید دانشگاهی، افراد تاثیرگذار و کارفرمایان نیز میتوانند معرفینامه به دانشجویان یا کارکنان مستعد خود برای استخدام در سازمانها بدهند.
۵. استخدام کارکنان سابق
بازگشت مجدد به شغل قبلی، موضوعی است که بهعنوان یک شیوۀ استخدام محسوب میشود. برخی از کارکنان به دلایل مشکلات خانوادگی، مسائل مالی، فرسودگی شغلی، امید به یافتن شغل بهتر و… به ترک کار فعلی میپردازند. اما بعد از مدتی قصد بازگشت به کار قبلی خود را دارند. اگر چه این شیوه در مواردی مشکلاتی ایجاد میکند، اما در مواقعی نیز قابل اجرا است.
۶. نقل و انقال درون سازمان از بهترین روشهای جذب و استخدام
هر کسبوکاری باید در مسیر شغلی کارکنان خود برای ارتقا جایگاه آنان، شرایطی را در نظر بگیرد. آمادهسازی کارکنان برای نقل و انتقال درون سازمانی و برعهده گرفتن مسئولیتهای جدید، شیوهای مهم برای کاهش هزینه استخدام نیروهای انسانی جدید است.
۷. استخراج لیست افراد بیکار از سازمان تامین اجتماعی
سازمان تامین اجتماعی همواره لیستی از افراد بیکار را در اختیار دارد. یافتن نیروی انسانی مورد نیاز از لیست بیمه بیکاری، شیوهای سریع و کمهزینه محسوب میشود.
۸. آژانسهای کاریابی
بسیاری از آژانسهای کاریابی، صفر تا صد استخدام نیروی انسانی را انجام میدهند. آنها بهترین روشهای جذب و استخدام را برای هر سازمانی انتخاب میکنند و صرفهجویی زیادی در زمان و هزینهها ایجاد میکنند. آژانسهای کاریابی حتی در برخی موارد فرایندهای بررسی رزومه و مصاحبه را هم مدیریت میکنند.
۹. کارآموزی
جذب کارآموز شیوهای مرسوم برای آموزش مهارت کاربردی به نیروهای انسانی برای برعهده گرفتن مسئولیتهای مهم است. در کارآموزی، کارآموزان در مدت ۳ تا ۶ ماه مهارتهای لازم را آموخته و با نمایش توانمندیهای خود، جذب کسبوکارها میشوند. دوره کارآموزی فرصتی ارزشمند برای کارجویان و کسبوکارها است تا به شناخت کافی از یکدیگر برسند.
۱۰. رویدادهای تخصصی فرصتی برای استخدام نیروی انسانی مناسب
رویدادهای تخصصی که در زمینههای مختلف برگزار میشوند فرصتی ارزشمند برای شبکهسازی بوده و از بهترین روشهای جذب و استخدام محسوب میشوند. همچنین برگزاری همایشهای علمی و مسابقات مهارتی مانند هکاتون فرصت لازم را در اختیار مدیران HR برای شناسایی افراد توانمند قرار میدهد.
سخن پایانی
آشنایی با بهترین روشهای جذب و استخدام به مدیران منابع انسانی کمک میکند تا پرسنل مستعد و توانمندی را برای موقعیتهای شغلی جذب کنند. جذب و استخدام فرایندی است که همیشه کسبوکارها به آن نیاز دارند. به همین دلیل باید از قبل برنامهریزی مناسبی برای آن داشته باشند.
نظرات کاربران